Sayfalar

Das Parfum Ve Rape Me


Das Parfum(Koku):Patrick Süskind'in bu romanına konu olan olay, 18. yüzyılda Fransa'da geçer. Kitabın kahramanı Jean-Baptiste Grenouille, tüm insancıl duyumlardan ve duygulardan yoksun, yalnızca kokulara karşı görülmedik derecede duyarlı, istediği kokuları üretebilmek için cinayet işlemekten çekinmeyen bir katildir.Paris'te pis bir ortamda doğan adam ordaki kokuyla bir yetenek kazanır ve bunun onun için verilmiş bir yetenek olduğunu anlar. Herkesin, her şeyin kokusunu almakta, tüm kokuları üretmekte gerçek bir dahi olan bu genç adam, kendi kokusunun olmadığını, bulunduğu yerlerde insanların kendisinden çıkan kokuyu alamadıklarını anladığı gün, dünyasını yitirir. Kendisi için tek çıkar yol, başkalarına sanki insanmış izlenimi verecek kokular sürünmektir. Toplum içinde bireyselliğini hiçbir zaman edinememiş, ama kendi benliğinin dışında her şeyi yaratabilmiş bir dahiyi sergileyen bu görkemli alegorinin olağanüstü bir akıcılıkla erişilen son bölümü, benzeri herhalde Kafka'da görülebilecek bir insanlık tragedyasının simgesidir.
Jean-Baptiste Grenouille, romanın muhteşem koku yeteneği olduğu halde kendi kokusu olmayan, bu uğurda da insan öldürmekten çekinmeyen kahramanıdır.
Kurt Cobain de yukarıda içeriğinden söz edilen Das Parfume'yi okur ve çok etkilenir. Utero albümünde yer alan şarkısı‘Rape Me' yi, bu roman üzerine yazar. Kendisi şöyle ifade eder; "cesur bir şekilde, tecavüze karşı bir şarkı yazmaya çalıştım. Şunu fark ettim ki, eğer bir şey anlatmaya çalışıyorsanız, açık ve net olmalısınız. Çoğu insan şarkıların böyle olmasını istiyor. Şarkıların, suratlarının ortasına fırlatılması gerek”. İşte şarkı sözleri:
-Rape Me-
rape me
rape me my friend
rape me
rape me again
im not only one
im not only one
im not only one
im not only one
hate me
do it and do it again
waste me
rape me my friend
im not only one
im not only one
im not only one
im not only one
my favorite inside sources
i'll kiss your open sores
appreciate your concern
you'll always stink and burn

1 sesleniş:

mosquito dedi ki...

Das Parfüme'den etkilenip yazdığı şarkı Scentless Apprentice. Sanırım eski bir post bu, ama etiketlerde Cobain'i görünce atladım hemen. Ayrıca sevdiğim bir romandır Koku. :)