Sayfalar

Başlıksız

  • Hayvanlar evcilleşirken insanlar hayvanlaştı.

6 sesleniş:

Burak Özkan dedi ki...

işte, anlattığın şeyleri okumak keyifli ama bu yazdığın konusunda umarım ilerde daha da düşünürsün ki düşüneceksindir. yani, insanlarla hayvanlar arasında olan ilişki üzerine.

Pink Freud dedi ki...

peki senin en son bulduğun şey nedir insanlar ve hayvanlar üzerine?

Burak Özkan dedi ki...

öncelikle sorma şeklin hoşuma gitti.

bulduğum şeyden ziyade, beni hep insanların hakaretlerine hayvanları karıştırıyor olması rahatsız etmiştir. veya 'ev' hayvanlarıyla yaratmaya çalıştıkları ilişki şekli. işte isim takma, yaptıkları hareketleri şirinlik varsayıp, kafalarını koparırcasına onları sevmeleri :). bak insanlar diyorum, ben de yapıyorum anlayacağın. ama onları sevme dışında da, 'köpek, kuş beyinli, vay ayı vay, hayvan herif, -hatta en fenası- bunu yapan insan olamaz, hayvan bu hayvan' vb. söylenen şeyler acayip çelişkili tahmin edebileceğin gibi. sebebi de onları sevip suratlarındaki bir ifade yüzünden onlara hemen şefkat beslememiz değil. birine içinde 'hayvani özellikler' barındıran bir hakaret ettiğinde, bu hakarete sebep olan davranışın aslında sözü geçen hayvanla alakası olmaması. çünkü hayvan sadece belli başlı durumlarda bazı eylemlerde bulunur. kalkıp da, anasına küfretsen, bir geri-dönüş alamazsın çünkü onların dünyasında hakaret gibi bir olgu yoktur. belgesellerde bunu iyice kavrıyoruz. işin ayrı acayip bir boyutu var ki, o da, hakaretlerimize onları kattığımız yetmiyormuş gibi, bir de onlara insani özellikler yerleştiriyoruz. 'kediler bencildir.' ne bu? kedi bencil olamaz ki, kedi kedidir. kedi olmanın getirdiği özelliklere sahiptir; onu kedi olduğu için suçlayabilir miyiz? saçma. ama insanı, yaptığı şeylerden ötürü suçlar veya övebiliriz; çünkü bilinçlidir. bir nebze özgür iradeye sahiptir :). bir de olayı evrim teorisi açısından da incelersek, zaten geldiğimiz yer belli. ama bazı şeyleri kafamızda belirlemeliyiz; belki birçok insan bu durumu umursamaz bile; bu ne, neden bahsediyorsun a.k der geçer; ama sen anladığım kadarıyla psikolojiyle ilgileniyorsun, o yüzden düşüncelerimi paylaşıyım dedim. bu yüzden biraz daha üstüne kafa yor derim. hayvan nedir? insan nedir? hayvan, hangi özelliklere sahiptir; hangi durumda ne yapar? insan hangi duruma sahiptir; hangi durumda ne yapar? bunları değerlendirirken de, insanın bilinçli, hayvanların ise içgüdüsel yaşadığını unutma derim. hayvanlar, bilinçleri olup da, içgüdülerine yenik düşen canlılar değil anlayacağın, sadece iç güdüden ibaret oldukları için buna göre davranan canlılar. yani işin özünde öyleler.

Pink Freud dedi ki...

Evet haklısın psikolojiye meraklıyım:)
Ama sanırım biraz yanlış anlaşılma var ortada çünkü büyük ölçüde senin anlattıklarını yansıtmak istemiştim ben orada.
Hayvanların her zaman için insanlardan daha masum olduğunu düşünmüşümdür. Çünkü insan bilinç denen-yetenek mi desem uğursuzluk mu- olguyla yaşıyor ve sonucunu düşünerek, hesaplayarak; kabalık, ikiyüzlülük, dolandırıcılık faaliyetlerinde bulunuyor.
Bir köpek;ona kemik verdiğinde, kafasını okşadığında havlamaz, ısırmaz seni. Ama insan öyle mi ya?
Hayvanlar iyi niyet gösterilerek evcilleştirilebilinir.
Ama insan "bilinçle lanetlenmiş maymun" olduğundan tam bi evcilleşme yaşaması mümkün değildir bence.
Yani insan o küçümsediği hayvanın ilkel haline dönebilir kendini içgüdülerine teslim ederek ama asla hayvanla eşit seviyede olamayacaktır, ya daha aşağıda ya da daha yukarıda.
"İnsanın hayvanlaşması" "hayvanın hayvan" aynı şey değildir. Burda hayvanları küçümseyen insanların, tam küçümsedikleri özelliklerin onlardaki mevcudiyetiyle dalga geçiliyordu.
Beylik laflar vardır "insaniyet namına", "bunu yapan insan olamaz". Bunlar insanın erdemli olduğunu sanılıp söylenmiş laflardır ve komiktirler. İnsan yeryüzünün bilinçli mikrobudur. Ve zekası arttıkça kötüleşecektir(sömürge kuran ülkeler gibi)alçalacaktır yükseldiğini düşünürken ve bu hep bi handikap olarak kalacaktır.

Burak Özkan dedi ki...

Güzel, yanlış anlamış olmama sevindim; yoksa böyle bir açıklamaya girilmeyecekti.

Ayrıca, benim de insanlık adına rahatsız olduğum diğer bir laf; dediğin gibi 'bunu yapan insan olamaz' yani, diğer bir adıyla 'insanlık-dışı.'

Televizyonda görülen şiddetin, kendisiyle aynı tür canlı olan insanın yaptıklarını kaldıramayan kişinin, o davranışları kendi türünün dışında tutmaya çalışması değildir de, nedir?

Pink Freud dedi ki...

Çok doğru. "İnsandır her şeyi yapar" modundayım ben..