Sayfalar

Inception Again And Again

Inception'u gene sinemaya giderek ikinci kez izledim. Evetbağımlılık yaptı 3.kez de izleyeceğim.
Film gene tam çözülmedi, o aksiyon sahnelerinden arada geçen konuşmalara çok dikkat edilemiyor Ayrıca filmin sonuyla ilgili bi sürü teori ürettim gene, lanet adam(Nolan) paradox kurmuş resmen. Ayrıca gerçekten bi insanın zihnine o şekilde giriliyor mu araştıracağım. Bu filmi taparcasına seviyorum evet. Bir de Nolan'a mindfucker diye hitap edelim artık.

Not; Filmi beğenmeyenler filmi anlayamamış olanlardır. İlla çıkıntılık yapacağım kusurunu bulacağım derken basitlik yapmayın!
Adam her ayrıntısını düşünmüş şöyle ki şimdi alıntı yapacağım;
Phonetically, "Cobb" means "dream" in Sanskrit, Hindi, Urdu, and Punjabi
*: Marion Cotillard's character is called 'Mal', a word meaning wrong/bad/evil or pain in French, Spanish and Portuguese.
Ayrıca Yusuf da Kuranda rüya tabirleri yapan karaktermiş ve ariadne mitolojide bir karaktermiş labirentlerle ilgili hikayesi var.
İşte görün bakın nelere dikkat edilmiş.
filmde kimsenin farkedemediği gönderme için (bkz: yedi uyuyanlar)
1-cobb
2-arthur
3-ariadne
4-eames
5-yusef
6-saito
7-fischer

8 sesleniş:

Paris in Me :) dedi ki...

filmden öyle güzel bahsetmişsin ki , valla izlerken kendimi anlamak için kasıcam sanırım :) bende sinema çekimi var şuan , güzel film deniyo diye sinema çekimini izleyip ziyan etmek istemiyorum sanırım :)

Pink Freud dedi ki...

Teşekkürler ama o yazı pek suya sabuna dokunmuyordu işte burda ayrıntılı yazmıştım ilk izleyişimdi.d
http://pinkyfreud.blogspot.com/2010/07/christopher-nolan-filozof-ilan-edelim.html

şoreş dedi ki...

ahaha, çok katmanlı, çok göndermeli diye kutsanıyor film; peki rüyalar bilmem neler hakkında kesbettiği saçma sapan bilimsel kesinlik addeden rakamlar, fatih özgüven'in dediği gibi sadece bilgisayarlı bir ergenin düşünebileceği, rüya katmanlarına asansörle giriş zırvası? Yedi uyuyanlarmış, gönderme yapıyorsan köpeğini yanına almayı unutma dostum :)

yapılan bunca gönderme, -sankrit bilmediğim için doğruluğu hakkında konuşmayacağım- filme bakış açımızı değiştirebilir mi? bence değiştirmez, daha çok bir imdb triviası; bu filmde de aslında her banal etik tavır olan filmde olduğu gibi morgan freeman oynuyacakmış aslında ama de caprio daha bebek yüzlü olduğundan o seçilmiş. hatta yönetmenin bu bebekyüzlülükle Wordsworth'ün neo-platonizmle romantizmi kaynaştıran şiirlerine gönderme yapmak istemiş.



şimdi bütün bunları nolan'a laf atmak için mi söylüyorum sanılacak? kesinlikle değil, çok para harcanırsa iyi film çekilebilirin örneği bir film. iyidir de; ama nolan'ı filozof ilan edeceksek, birkaç bininin köküne kibrit suyu dökmüş oluruz.

evvah dedi ki...

again and again and again....gerçekten mindfucker lakabını hakediyor bu adam:D taa following'de göstermişti zor filmler yapacağını, çok zeki nazar değmeye de böyle başyapıtlar üretmeye devam ede :)tü tü tü kırbir yok kırkbin kere maşallah! buarada yedi uyuyanlar aklıma gelmemişti güzel tesbit :)

Pink Freud dedi ki...

Şoreş; rüya katmanlarına asansörle giriş gibi bi olay yok orda? :D

Aslında bu film hakkında konuşmaktan yoruldum tabii ki eksikleri olabilir ama kim kusursuz bir film yapabilecek ki?

Üstelik Nolan'dan daha az zeki filozoflar da var bana göre. Sadece Inception'u baz alarak zeki olduğunu söylemiyorum ki Memento Inceptiondan daha iyiydi. Yani birçoğuna kibrit suyu dökebiliriz.d

Pink Freud dedi ki...

evvah; ben following'i izleyemedim maalesef. zaten türkiyede yayınlanmamış çıktığı zaman ama izleyeceğim en kısa zamanda =)

şoreş dedi ki...

filmde nasıl katmanlara asansörle giriş yok? mimarla beraber yaptıkları gezintiyi hatırla, hatta bir de banal sembolizmin laneti, bilinçaltını en alt kat yapmıştı.her izleyişinde, o kısma gelince uyuya mı kaldın nedir? (kaldıysan sana hak veririm, 3 saat lan) :)

bu arada, senin için bir kitap buldum: sophie calle, "appointmen t with sigmund freud"

Pink Freud dedi ki...

Merak etme uyumadım.d
Farklı şeylerden bahsediyormuşuz.
Rüya katmanından sıyrılmaları için kick oluşturup asansörün serbest düşümünden yararlandıkları sahneden söz ediyorsun sanmıştım.
O kısma gelince ever sembolikti ama sembolizmden niye bu kadar nefret ediyorsun anlamadım.

Bu arada kitap tavsiyesi için teşekkürler..