Sayfalar

Tevazunun Amaçları

Mütevazı insanı şirin biri gibi gördük, tevazuyu kutsadık. Tahmin edebilir miydik alçak gönüllülüğün topluluğa girmek için tatlı bir silah olarak kullanıldığını? Komplimanları önemsemiyor hatta kendisine edilen iltifatların içeriğine inanmıyor görünmek ve böylece daha fazla övgü toplamak... Hem güzel hem mütevazı, hem farkındalıklı hem kibirsiz olmak, daha doğrusu olmaya çalışmak.

En çok ve en rahat iltifat ettiğimiz insanların aslında bizim olduğunu söylediğimiz kadar zeki, duyarlı, kültürlü olmadıklarını biliriz. Kendine güvensiz; davranışlarının, beyninin ya da vücudunun hoşluğu hakkında bir fikri olmadığını düşündüğümüz kişiler bizden en fazla güzel söz duyanlardır. Pek az kimse kendine rakip olarak görebileceği nitelikteki birine komplimanda bulunabilir o da karşıdaki insanın narsizm minimalistliğinden kaynaklanır.

Bilmem farkında mıyız ama bugünlerde çoğu insan mütevazı ve olgun karakter rolünü oynuyor, takdir edilmek ve takdire şayanlığının başkaları tarafından bolca ve rahatça ifade edilebilmesi için...
Bu kişilerin emellerine ulaşmasını engellemenin yolu da her başarılarının normal olarak karşılanmasından geçiyor. Çünkü normalliğin alçak gönüllülüğü yapılamaz.

17 sesleniş:

miss şizoid dedi ki...

yada benim gibi ukala olmaktan:d

Anken Stein ©8ex-en8 dedi ki...

bencil insanlar.

deeptone dedi ki...

haklısın yine.
ego, gurur savaşları.
zeka oyunları, tuzakları.
gizli ego oyunları.

insanoğlu, ham, nerdee.

doğallık, kendiliğindenlik daha sevilesi.

belki, hepsi popülerlik, trendy olma savaşları.

sonu çıkara çıkmayan amaçlar, davranışlar çok az.

Pink Freud dedi ki...

miss şizoid; bende de var ukalalık ama yukarıdaki anlattığım mütevazılığa yeğliyorum.d

8ex; hepsi bencil bunların.d

dbe; her şeyin sonucu çıkara dayanmayan bir dünya istiyorum hatta kendi çıkarlarımdan bile vazgeçebilirim böylesi için.

deeptone dedi ki...

öyle bir dünya yok sigmund floyd :)

ama kendi yaşamını böyle kurabilir insan. çıkarsız olabilir. örneğin, çıkara dayanmadan, sadece kendimize yatırım yapabiliriz. yaşamımızı, çıkarsız ilişkiler, sanat, kitap, doğa vb. ile geçirebiliriz.

ve çıkarsız insanlarla ilişkimiz olabilir.

böyle bir karar çok acımasız. çıkarcı, popüler, trendlerden uzak olmak, büyük bir güç gerektiriyor.

insanoğlu ham ama çıkarsız, sade insan da çok.

yoksa çekilir mi hayat :)

Pink Freud dedi ki...

Sigmund Floyd bunu blogumun hangi köşesine yazsam? =)
Bu çok uzun zamandır kafamı kurcalayan bir konu. Ya gerçekten budist ermişler gibi çıkarsız ve hırssız bir hayat ya da çağımız insanı gibi "normal" bir hayat süreceğiz. Hangisi daha az yıpratıcı onu da bilmiyorum.
Şimdi karşımda olsan uzun uzun konuşurduk belki :)

deeptone dedi ki...

elbette pink philosopher :) öyle olurdu.

ama, bence, budist keşiş gibi de olmadan, çıkarsız, çook kendine özel bir yaşam sürülebilir. belki, nasıl desem, çok temiz kalarak. saf kalarak. çıkara, biriktirmeye karşı durarak. sonuçta, herkesin hayatı kendine. ve manipüle olmadan da yaşanabileceğini düşünüyorum. sen de düşünüyorsun zaten purple adler :)))

ABSOLUT - eklektik dedi ki...

baskaları nasıl olursa olsun, hesapsız ve içten geldigi gıbı davranmak bence herzaman en dogrusudur. günümüzde mütevazılıgın sandıgın kadar prım yaptıgını düsünmüyorum. egoların cıldırdıgı bır dünyada genelde ezıklık olarak algılanıyor. ama ıyılık sımsarları benım de asabımı bozmuyor degıl.

Pink Freud dedi ki...

Absolut; mütevazılık en yüzeysel insanlarda prim yapmaz belki o zaman eziklik olarak görülebilir. Mütevazı insanlar genelde sevilir, sevilmeyen yaş ancak ilk ergenlik dönemi evresindedir. Çünkü egolarına çok güvenenler değil aksine özgüvenden yoksun olanlar insanları ezik vs diye nitelendirir, küçümsemeye çalışır.

özge dedi ki...

bide hem özgüvenli hem de mütevazi görünmeye çalışanlar var ki... merhaba mükemmel insan.
işte bu yüzden john lennon ı seviyorum.ukala, megolaman ve dürüst.deliliğini tüm dünyaya kabul ettirebilen dahidir.lennon bir dahi :D

Profösör dedi ki...

Tevazu dostluğu da aşılr uinsana. Ama herşeyin sahtesi yok mu?

Pink Freud dedi ki...

özge; sanırım ukala insanları sadece uzaktan bu kadar çok sevebilirsin.d

Prof;Bazen yazdıklarınızı okuyamıyorum?

denizkızı dedi ki...

bu ne şimdi benim daha önce yazdığm bi yazının devamı ya da karşılığı mı ? anlayamadım :)))

iltifat'ın çoğu gereksizdir , ve komiktir bence ... gerek yok dimi böle hareketlere dürüsüt olalım birbirimize :) ki ben uklalalığıda severim , misal :)

iyi günler pink:)

Pink Freud dedi ki...

Yok yok bu yazıyı yazdıktan sonra denk geldim bloguna ama senin yazdıklarına da katılıyorum aynen o yüzden faceim de yok zaten (:
Her şey dozunda güzel tevazu da ukalalık da.

DOZ BUYUCUSU dedi ki...

bak,kendimi beğenirim , severim , bu narsizmse , evet ben narsistim,ama ben kendimi beğenirim ve severim diye herkes de beni beğenme ve sevmek zorunda değil,hele ben herkese kendimi sevdirmek zorunda hiç değilim.rakip görebileceği birine kompliman yapmaya gelince,ben güzel yakışıklı akıllı insan severim ve bu özelliklerini kendilerine söylemeye de bayılırım,ben hayatımda bana yapılmış komplimanlara şahit olmuş ve bunlardan mutluluk duymuşken bu komplimanları hak eden insanlardan esirgemem.bende herkese yetecek kadar kompliman var,raat olun :)

Pink Freud dedi ki...

İşte ben de diyorum ki eğer kendi ayarından veya kendinden daha fazla iyi güzel hoş vs vs gördüğün kişilere iltifat etmen için çok kibirli insanlar olmamaları lazım :)

DOZ BUYUCUSU dedi ki...

iyi hemfikirmişiz nie kavga edioruz :)