Sayfalar

Sigara Üzerine

Açık alanlarda sigara içme yasağı gündemdeyken konuyla ilgili halihazırda bulunan fikirlerimi yazmak istedim. Öncelikle ben smoker değilim amma ve lakin herhangi bir maddenin smoke edilmesi olayına da asla ve kat'a karşı değilim. Marijuana(bizdeki esrar) kullanımının illegal olmasına anlam veremiyorum veya tütün vergisi artışından banane demiyorum mesela. Neyse.

Eti bile çoğu zaman doğru düzgün sindiremeyen ve her sabah çamaşır suyu içmişim gibi yanan bir mideye sahip olduğumdan sigara kullanmadığım gibi alkol, kafein, asitli içecekler gibi fazla tüketildiğinde hastaneye düşürebilecek maddelerden de elimden geldiğince uzak durmaya çalışıyorum. Henüz sağlık kurumlarına ve personellerine pek aşina olmayan tuzukurular için bu konuları ti'ye almak kolay.
Açıkçası ben kanser, aids vs hastası olmaktan da çok korkuyorum aynı şekilde felce uğramaktan ya da bir kaza sonucu kolumu bacağımı kaybetmekten..
Amacım 100 yaşına kadar yaşamak falan değil ama yaşadığım sürece de o poliklinik senin bu sağlık ocağı benim dolaşıp durmamak ve en önemlisi de birilerine muhtaç olmamak .
Bizzat kendimin çok ciddi bir rahatsızlığı olmasa da çocukluğum hastanelerde geçti. Doktorların hemşirelerin insanları kese biçe insan etine karşı ne kadar duyarsızlaştıklarına şahit oldum. Paranın, statünün ve görünüşün ne kadar etkili olduğuna şaşırdım. Engelli bebeklerin defolu, kanserli hastaların devlet hazinesine yük olarak görüldüğünü öğrendim. En acımasız yerlerdir hastaneler. Bir de hapishaneler.

Bazı ergenler görüyorum yaşı 30 olsa bile ruhu hala ergen kalanlar, dalga geçiyorlar. Kahkah kihkih sigara içmek öldürüyormuş zaten yaşamak isteyen kim! Güzel kardeşim öldürse iyi. Amiyane halk tabiriyle olacak belki ama "süründürüyor". Sürünmek kelimesi öyle bir çırpıda okunup geçilecek bir anlama sahip değil.  Ve sürünen sadece siz olmuyorsunuz aynı zamanda aileniz sevdikleriniz de zarar görüyor. Yakınlarınız, siz modern tıptan cevap alamadığınız zaman sizin için çeşit çeşit alternatif tedavi yöntemi araştırıyor, masaj terapisi mineral terapisi ses terapisi şu terapisi bu terapisi bir sürü masraf ediyor hatta çaresiz kalıp üfürükçülere başvuruyorlar. Hastalık sadece hastada değil çevresinde de kalıcı hasar bırakabiliyor.
Ha "zaten ölümcül bir hastalığa yakalanırsam yaşamak için mücadele etmeye gerek görmem bir şekilde intihar eder kurtulurum" kafasındaysan amenna! Ama sanmıyorum ki bir hastalık durumunda kişi hayatından kolayca vazgeçebilsin. İçgüdüsel olarak hem vücut hem beyin kendini korumaya alıyor ve iyileşmek için savaşıyorsun elinde olmadan.
Tabi ki bu demek değildir ki her sigara kullanıcısı akciğer kanseri olacak, gırtlak kanserinden nefessiz kalacak, kalp damarları tıkanacak, ülserden geberip gidecek. Ama bulunduğunuz eylemin risklerinin farkında olun, ölümden korkmayan cool genç ayaklarında tecrübesizce ahkam kesmeyin.
Bir de sigara içmeyenlerden nefret eden tipler var ki sormayın. Onlara göre sigara kullanmayanlar hayatın sillesini yememiş, düz, yüzeysel prototipler.
İnsanlar bir konuyu enine boyuna düşünmeden hemen nasıl da kolaya kaçıyorlar. Şaşılacak şey doğrusu.

Son olarak yasakların gelişmemiş toplumlar için var olduğunu düşünüyorum. İnsanlar sigarasını bir başkasının yüzüne üfleyerek içecek kadar aymaz ve görgüsüz olmasalar mesela, kimse kimsenin sigarasını nerede ve ne şekilde içtiğine karışamaz. Ama türk milleti işte otobüs duraklarında ve kuyruklarında bile yanındaki kişinin alerjisi varmış yokmuş hiç düşünmeden, birazdan otobüs gelecek kaygısıyla sigarayı hunharca sömürdüğünden onun dumanı kimi rahatsız ediyor umurunda değil.

Ekşisözlükteki yorumları okuyorum da sigaranın kapalı alanlarda kullanım yasağını faşizm olarak nitelendirip
kendilerine saygı bekleyenler olmuş.
Ben de durakta oturan kadının ağır parfümünün kokusundan rahatsız oluyorum o zaman ne yapacağız diye soranlar olmuş.
Sanki fabrikalar arabalar doğayı kirletmiyor da insanlar hala dumansız hava sahası diyorlar şeklinde sabuklayanlar olmuş.
Hmpfs.

9 sesleniş:

gerisi önemli değil... dedi ki...

bende aynen öyle iddia ediyorum ve sizi kınıyorum. arabalardan çıkan gaz sana daha çok zarar verir. yolun kenarındaki durakta bi dünya egsoza maruz kalıyorsun ve ona bir şey demiyorsun, sigaraya laf atıyorsun. cık cık, çok ayıp.

üstelik pasif içiciliğin insana zararı hala daha kesin olarak saptanamamıştır.

bu yasak başlangıçtı ve sonunu gördünüz. sizin yaşınızdakilere konserlerde alkol bile yasaklandı.

byvayet dedi ki...

kapalı alanlar konusunda ben de yasaklanması gerektiğini düşünüyorum. kimse sigara dumanını solumak zorunda değildir. ortak alanlarda diğer kısmı etkileyecek şeyler etik değildir.ama ne yaptılar? kapalı ve oldukça geniş kamu alanı olan yerlere bile -bırak sosyal mekanları- sigara içilebilecek bir alan ayırmadılar. hadi bunu da geçtim barlarda yasakladılar ya sigarayı! ve bunun için bir köşe bir şey koymadılar. ama açık alana da artık diyecek şey yok! destekleyenlere de diyecek şey yok! sokakta sigara yasağı ne demek ya? ne demek? kimse bu dehşetin farkında değil! sokak bana kalırsa toplum kurallarının da geçerli olmaması gerekn bir yerdir. herkes her istediğini yapabilir ve rahatsız olan da bu sonsuz mekanda başka bir yere gidebilir. siktiğimin iki yüzlü riyakarları. ayrıca ekşisözlük kısmındaki son entrynin düşük kapasitesini anlayamadım? ben de onunla aynı fikirdeyim ve riyakar eleştirisini de bu düşünce nedeniyle yaptım.

paris te yol kenarından taşan kafeler ve tribün misali insanları izleyen kafe sakinleri meşhurdur. ve sigaraları da parizyenlerin. fakat yoldan biri geçtiğinde, hele ki bir çocuk, bebek arabası geçtiğinde sigarasını hala kaldırımda tutan yoktur. ördeğe tecavüz eden bir halktan bunu bekleyemeyeceğimize göre dediğim gibi sonsuz olan mekan içerisinde -veya durak- bu türkten uzaklaşabiliriz.

Pink Freud dedi ki...

byvayet; herşey belirli bir nezaket çerçevesinde yapılırsa kimse yasaklanması taraftarı olmaz. Normalde arkadaşlarım yanımda sigara içerken rahatsız olmuyorum ama bir yabancı gelip de otobüs beklerken dibimde sigara içince sinirleniyorum çünkü hakkı yok.
Barlarda yasaklanması da son derece özgürlükçü bir yaklaşım oraya içki içip dans etmek vs için giden birinin dumanaltında kalmak zorunda olması saçma. Ama müesseseler sigara kullanıcıları için bir yer ayırabilir.
Valla ekşisözlükteki son yorum gayet gerizekalıca, tıpkı gümbür gümbür arabesk dinleyen üst komşuna şunu kısın dediğinde "nasılsa sokakta bir sürü inşaat gürültüsü var arabalar geçiyor çocuklar bağırışıyor bir benden mi rahatsız oldun" demesi kadar aptalca.
Son olarak da içkiye karşı olan insanlar dindar kişilerdir fakat sigara kullanımı hakkında islamda bir yasak yoktur ve başörtülü olup da sigara içen insanlara da rastgelmekteyim.

Pink Freud dedi ki...

gerisi önemli değil; Egzoza birşey demediğimiz de nereden çıktı?
Pasif içiciliğin zararı ispatlanamadı mı? :D :D İspatlamaya da gerek yok zaten biraz düşününce.. Sigara içen biri dumanı ağzından aldığı için ciğerine çekmeden de içebilir, dışarı geri verebilir. Ama yanındaki kişi direkt soluduğundan daha çok maddeye maruz kalır.
Zaten yasaklansın gibi bir yargıda bulunmadım. Açık alanda bile sigaradan neden rahatsızlık duyulduğunu anlattım.

byvayet dedi ki...

arabesk örneğiyle, o entrynin alakası yok :)

sevgi vesaire dedi ki...

hastaneler ve hapishanelerin en acımasız yerler olduğu konusunda kesinlikle katılıyorum
hapishaneye giren canavarlar daha bir canavar olarak çıkıyorlar
hastanedekiler ruhsuz olarak

özellikle hapishanelerde mahkumların topluma yeniden kazandırılması taraftarıyım.

bir de pasif içicilik konusunda.
yan akım denen bir zımbırtı sayesinde biz sigara içmeyenler içenlerden daha fazla zarar görüyoruz bu bir gerçek.

içen kişinin toplum bilinciyle alakalı bir şey bu. ne yazık ki ben çoğu insanda bilinç milinç göremiyorum

Adsız dedi ki...

yasaklar geri toplumlar içindir demişsin,bence bu genellemeyi yapmadan biraz daha düşün..esrar'ın illegal olması saçma demişsin,hani o sigarayla ilgili yazdığın öldürmez süründürür ifadesi var ya,esrarın beyin kimyanı nasıl değiştirip ruhsal rahatsızlıklara yol açabileceğini,artı esrar kullanan bireyin topluma ve çevreye nası zararlar verebilceğini bir araştırmanı tavsiye ederim.çünkü esrar öyle sanılanın aksine uyuşturucuya geçiş aşaması değil,bizzat kendisi uyuşturucudur ve inan hiç ama hiç masum bişey değildir.lütfen iyice araştır etkilerini..sevgiyle kal..

Pink Freud dedi ki...

Godard kadını; dediklerine tamamen katılıyor ve ekleyecek bi şey bulamıyorum, yorumun için teşekkürler :)

Pink Freud dedi ki...

Adsız; düşünecek bir şeyim yok bu konuda ama aslında sen biraz daha derinlemesine bakmalısın bu olguya :)
Yasaklar otokontrolü olmayan zavallılar içindir.
Esrarın sigaradan daha etkili olduğunu halihazırda biliyorum ve kullanmıyorum benim gibi iradesinin farkında olan insanlar da "ne kadar kaçmak isterlerse istesinler" sonuçları düşünüp belirli eylemlerden kendilerini alıkoyabilirler.
Senin de araştırmanı tavsiye ettiğim şey esrarın legal olduğu yerlerdeki suç oranları. Artı bir şeyin yasak olması bizi onu yapmaktan zaten alıkoyamaz.