Sayfalar

Baby Killers

Osmanlı bildiğin BEBEK KATİLİymiş. Padişahların, şehzadelerini öldürdüğü yetmediği gibi bir de torunlarının katledilmesini emrediyorlarmış. 2-3 yaşındaki bebekler öldürülürken din adamlarının eli armut topluyormuş anlaşılan, kardeş katline de cevaz verdiklerine göre. Şehzadeler ve sadece ailenin erkekleriyle de sınırlı kalmıyor çoğu zaman haremleri de yok ediliyormuş. Bir de gelmişler "Osmanlı adaletli bir İslam devletiydi" diyorlar.
Daha birsürü örnek var fakat bebeklerin bile potansiyel bir asi bir devlet bölücü olarak görülmesi sebebiyle boğazlanmaları yeter de artar bence.
Bir de zamanın şartlarına göre düşünelim bık bık muhabbetleri yapılıyor. Bir bebeği öldürmek 500 yıl öncesiyle günümüz zamanına oranla çok fark etmiyor. Nasıl ki yamyam kabileler iğrenç geliyorsa "ama ilkçağda yaşıyorlardı canım" savunması yapılamıyorsa nasıl ki yamyamların olduğu dönemde sadece bitkilerle ve hayvanlarla beslenen insanlar da varsa bu da bir zorunluluk değil seçim oluyor. Parallel reasoning.
Kullanabilinecek en mantıklı cümle Osmanlının ortaçağda daha gelişmiş daha zengin olması ve refaha bağlı olarak daha az vahşi daha çok medeni davranmaları o da Avrupaya göre.
Ya da dersin ki devlet zaten her zaman çıkarlarına göre hareket eden acımasız bir kurumdur o zaman amenna.
Lakin gelip de diyemezsin Osmanlı şöyle şefkatli böyle vicdanlıydı ceddimiz bir melekti ecdadımız iyilik perileriydi.

14 sesleniş:

gerisi önemli değil... dedi ki...

ne bebeği, anne karnındaki çocuklar ölsün diye cariyeler denize atılmıştır.. bunu yapan sanırım 3. mehmet idi..

Adsız dedi ki...

sanırımla galibayla olmuyor tarihi bir iddia varsa ortada arkasında kanıt belge olması gerekiyor kanıtın varmı?.çamur at izi kalır gibi bir yaklaşım hiç doğru değil. mahalle ağzıyla -miş le -muş la tarihi yargılayamazsınız.

Pink Freud dedi ki...

gerisi önemli değil; biliyorum ya tarih hocamız anlatmıştı avrupalı bir seyyah kaleme almış anılarını orada yazıyormuş hatta ama dönemini tam hatırlayamadığım için kesin bir örnek olarak sunmak istemedim.

Adsız; Gerçekten komik gelmiş buraya belgen var mı diyorsunuz, kendiniz araştırmıyorsunuz bile, bugün en osmanlıperver muhafazakar insanlar bile bu bariz gerçeği kabul ediyor. Bir tane bile kanıt bulamazsınız süleymanın çocuklarını katletmediğine dair.
"Çamur at izi kalsın" başlı başına lümpen bir ifadeyken, rivayet edilen geçmiş zaman eki kullanmayı kendi kafanıza göre mahalle ağzı ilan etmişsiniz tıpkı tarihi de kendi kafanıza göre uydurduğunuz gibi.

onur dedi ki...

Kardes katlini elbette biliyorum fatih sultan mehmet kanun haline getirdi.ama bebek olumleri icin kanit istiyorum.kardesler oyle bosu bosunada oldurulmedi kandirilip kacirildilar baskalarinin hakimiyetine girdiler bu yuzden devletin bekasi icin kardes katli yasa haline getirildi kimse keyfiyeten oldurmedi diyorum.bebek katli konusunda belgen varsa gormek isterim. 3.mehmeddi sanirim bi kanit degil avrupali seyyahin notlarinin da ne kdr guvenilir oldugu tartislir.

gerisi önemli değil... dedi ki...

üçüncü mehmet hadisesi için vikiye bile bakabilirsiniz. ayrıca bu mülkün sultanları adlı tüm osmanlı padişahlarını anlatan kitapta da okuyabilirsiniz. hadi onu geçtim, dinci tarihçiler hariç herkes bu olayı yazmıştır. dinciler padişların 30 yıl at sırtında gezmesinden hala para kaldırabildkleri için bu ayrıntıları yazmazlar. mesela bi civelek taburu nedir, kimdir bunlar derseniz onlara aval aval bakarlar. o öve öve bitirilemeyen atalarımızın bal gibi eşcinsel olduklarını kabul etmezler.

Adsız dedi ki...

Butun diger imparatorluklarda oldugu gibi bu tip seyler osmanlida da olmustur ama osmanli iiyhhh booggghhh demek yerine imparatorluk duzenini elestirmek cok daha mantikli

Adsız dedi ki...

Ove ove bitirilemeyen atalarimizin escinsel olmasinin kime ne gibi bir zarari cozebimis degilim escinsellere yonelik ayrimin kalkmasi icin cirpinilan bir ulkede yasiyoruz padisahlarimizin escinsel olmasinin elestirilebilecek en son sey oldugunu dusunuyorum

Pink Freud dedi ki...

adsız-1; evet gerçekten bu bahsedilen konuyu imparatorluk düzenine katmaman hangi mantığa sığıyor bilemiyorum.


adsız-2; canım sen olayı çok yanlış anlamışşın bayağı yanlış. Eleştirilen olgu padişahların gay olması değil kutsallaştırılması zaman zaman ilahlaştırılması. Gay olduklarını söyleyerek peygamberlerin izinden gittiği savunulan osmanlı padişahların ne kadar da (bize göre) doğal, (topluma göre) kusurlu olduğunu gözler önüne seriyoruz. Çoğu insanın bildiği ecdad gerçekte olanınkinden farklı.

Adsız dedi ki...

Bu bahsedilen konuyu imparatorluk duzenine katiyorum zaten ama olayin osmanli karalama kampanyasina donusmesinden rahatsizim bizim olan osmanli oldugu icin en iyi bildigimiz o oldugu icin osmanli uzerindrn imparatorluk duzenini elestiriyoruz diyosaniz haklisiniz

Pink Freud dedi ki...

Osmanlıyı karalama kampanyası başlattığımız falan yok ki nasıl ki bir grubu fazlaca övmek kutsallaştırmak saçmaysa özellikle bir topluluğu yerin dibine geçirmek de saçma. Söylediğimiz şey insanlığın her yerde bencil devletlerin her yerde çıkarcı ve acımasız olduğu. Yani iyi ya da kötü diye nitelendiremeyiz. Bu.

Adsız dedi ki...

Tarih hakkında tam olarak bilgin, birikimin ne gerçekten çok merak ediyorum.bu alan dedikodu kaynatabileceğin bir alan değil.bebekleri öldüre öldüre 600 yıl ayakta kaldılar öyle değil mi? yapmak istediğin şey tamamen osmanlı yı ötekileştirmek. ama senin gibiler bunu başaramayacaklar.

Pink Freud dedi ki...

Birinci tekil şahıs kullanma lüksünüz nereden geliyor acaba, merak konusu. Bu alanı resmi bir mecra olarak addetmeniz ayrı bir merak konusu. Tarihinizden bu kadar bihaber olmanız başlı başına bir merak konusu. Osmanlıyı ötekileştirmekten kastınız ve bu komplo teorilerinizin nereden kök aldığı yine bir merak konusu. Daha post'un altındaki yorumları okumaktan google'a ilgili konuyu yazmaktan aciz oluşunuz da merak konusu değil aslında zira zekanızı ve bilgi birikimizi bir çırpıda ortaya döküverdiniz. Oksijen israfısınız.

Adsız dedi ki...

ya canım senin ne kadar enteresan bir hayal gücün var. bütün bunların nasıl aklına geldiği büyük merak konusu. postlarını okumuş olmakla beraber şu kanıya vardım; bloggerlık sana 2-3 numara büyük. bak sen var ya en iyisi bu barbie'lik işini part-timedan full-time a çıkar. sen de rahat et biz de rahat edelim şekerim. alınmıyorsun değil mi hayatım?

Pink Freud dedi ki...

Ahaha yemin ediyorum sen ineklerden daha fazla sera etkisi yapıyorsun :D