Sayfalar

Ne Yerinde Tespitler Bunlar

Eninde sonunda her şeyi kendi cinselliğine getiriyordu. Bu konuda kafası iyi çalışıyordu. Winston gibi değildi, Parti'nin cinsellik konusundaki softalığının ardında yatanı çok iyi kavramıştı. Burada söz konusu olan, cinsel içgüdünün, Parti'nin denetleyemediği, kendine özgü bir dünya yarattığı için elden geldiğince yok sayılması gerektiği değildi yalnızca. Daha da önemlisi, cinselliğin bastırılması isteriyi tetikliyordu; bu da Parti'nin istediği bir şeydi, çünkü savaş coşkusuna ve öndere tapınmaya dönüştürülebiliyordu. Julia bunu şöyle yorumluyordu;

-"Seviştiğin zaman içindeki enerjiyi boşaltırsın; sonra da kendini mutlu hisseder ve hiçbir şeyi iplemezsin. Ama senin bu halin onların hiç hoşuna gitmez. Her zaman enerji yüklü olmasını isterler. Bütün o yürüyüşler, bağrını yırtarcasına bağırış çağırışlar, bayrak sallamalar, ekşiyip bozulmuş cinsellikten başka bir şey değildir. Gönlün ferah, keyfin yerindeyse, Büyük Birader'miş, Üç Yıllık Planmış, İki Dakikalık Nefretmiş, bütün o iğrençlikler neden kendinden geçirsin ki seni?"

Winston çok haklı diye geçirdi içinden. Sofuluk ile siyasal softalık arasında doğrudan ve yakın bir bağıntı vardı.  Parti'nin üyelerinde gerekli gördüğü korku, nefret ve çılgınca bağlılık, o güçlü içgüdü bastırılıp itici bir güç olarak kullanılmadan nasıl kıvamında tutulabilirdi ki? Parti, kendisi için tehlikeli bulduğu cinsellik güdüsünü kendi yararına yönlendirmişti.

-Bin Dokuz Yüz Seksen Dörtten.

10 sesleniş:

gerisi önemli değil... dedi ki...

mi 6'in gizli ajanı orwell amcamızın şaheri olmakla birlikte zamyatin'den çalınma, roman da ısmarlama, servis işi. güzeldir, mükemmeldir, keşke böyle yapmasaydı dedirdir orwell amca. belki o yüzden erkenden ölmüştür bu uluslararası tugayların hindistan doğumlu ingiliz askeri..

otomatik portakal dedi ki...

kesinlikle en yerinde tespitler.

leon dedi ki...

bu kitabı ban o kadar çok tavsiye eden oldu ki hani bazen böyle olunca soğursun bir şeyden o modda olduğumdan okumamıştım ama uzun zamandır diyen de yoktu madem sen söylüyorsun okunur .P bu arada ben léon

Pink Freud dedi ki...

gerisi önemli değil; evet Orwell için çok fazla söylenti çok fazla suçlama var, kitapları belirli bir kesimi hayal kırıklığına uğratmış. Ama savunucuları da var. Hayvan Çiftliğini de okumuştum bazı söylem benzerlikleri var dilerim ki tüm kitaplarını o yazmış olsun ama çok da önemli değil ortada hoş bir eser var sonuçta (:

Memento mori; Cesur Yeni Dünyada da tam tersi cinsellik sadece zevk için var çocuklar şişeden çıkıyorlardı. :/

Pink Freud dedi ki...

Leon; bazı kitaplar hakkında çok yorum yapıldığında çok övüldüğünde vs bayatlamış gibi geliyor.Benım de var çok alıp kenara koyup okumaya başlayamadığım :Dd

chtrtm dedi ki...

Bir kaç ay önce sanırım önermiştim okuman için ama fazla iç karartıcı demiştin. Okuduğuna sevindin, 1984 gerçekten hedefi 12den vuran bir bilimkurgu ve distopyadır. Bitince yorumunu merak ediyorum.

Pink Freud dedi ki...

Hmm demişimdir çünkü gerçekten iç karartıcı ve çok sıkkın olduğum bir dönemde okumak istememişimdir :) Bitti zaten bikaç gün kabusuma girdi etkisinden kurtulamadım hatta.

byvayet dedi ki...

şu boktan günlerde dilerim 639 kişi senin görüşlerinde olsun. gerçi "şu günler" demişken, her zaman her şey vardı ve her zaman da olacak görüşündeyim aslında ama insan güncel nefretlerden veya olaylardan yüzeyselliğe kapılıyor işte.

Pink Freud dedi ki...

Evet aynen ama haberlere o kadar sinirleniyorum ki dünyanın ne kadar boş bir yer olduğunu unutuyorum :D
Çember çeviren hamsterlar gibiyiz valla. Battlestar galacticayı izlemelisin ya mutlaka!

byvayet dedi ki...

not aldım ;)