Sayfalar

Ergenler Beyinlerinin Farklı Bölgesiyle Düşünüyor

Ergenlerin neden tripli olduğunun fizyolojik sebebini öğrenmek ister misiniz?
Artık bu yazıyı okuyor olduğunuza göre istemiyorsanız da çok geç malesef.

Çocukluktan ergenliğe geçerken beynimizde amygdala dediğimiz yer gelişmeye başlar tıpkı beynin diğer kısımları gibi büyür. Fakat yaşın artmasına bağlı bu değişme ve gelişme beynin her alanında eşit hızla gerçekleşmez. Mesela prefrontal cortex, amygdaladan daha yavaş şekilde büyüdüğü için etkinliği amygdalaya göre daha düşüktür.

Amygdala beynin duygulardan sorumlu bölgesidir. Aynı zamanda vecde gelip coşkuya kapılma durumundan da burası sorumludur.
Prefrontal cortex ise adından da anlaşılabileceği gibi (pre latince prefix ön önce anlamında front da yine ön önde demek) beynin en ön kısmıdır. Düşünmeyle karar vermekle yani mantıkla ilişkili olan yerdir.

Bir seçim yaparken duygularımızla mı yoksa mantığımızla mı karar verdiğimiz amygdala vs prefrontal cortex arasında hangisini faal kullandığımızla ilgiliymiş.

Bir de inhibition cortex dediğimiz şey var ki o da her aklımıza eseni yapmamamız durup düşünüp sonuçları tartmamız için bizi alıkoyan bir mekanizmaymış. O da right inferior frontal cortexteymiş ve ergenliğe girdiğimiz zamandan 25'imize kadar gıdım gıdım ilerliyormuş.

Dipnot: Dün developmental psychology midtermü vardı. Bunlar da sınavda çıkmadı zaten bari boşu boşuna öğrenmiş olmayayım.

1 sesleniş:

Burak Özkan dedi ki...

psikoloji okumak yaramış.