Sayfalar

Bir Fakir Hastalığı Olarak Obezite

Daha önce de ingilizce derslerimizin arada sırada genel kültür saatlerine dönüştüğünü söylemiştim. Writing'de en son işlediğimiz konu obeziteydi.
Nedense hepimiz obeziteyi bir zengin hastalığı olarak biliyoruz. "Amerikalı zengin pislikler sırf zevk için her önüne geleni yiyor, afrikadaki çocukların rızkından çalarak durmadan tıkınıyor ve şiştikçe şişiyorlar oh olsun onlara!" şeklinde bilinçsize yorum yapabiliyoruz bazen.
Sonra afrikalı bir deri bir kemik kalmış çocuk yanında da hamburger yiyen obez çocuk slaytları dönüyor ortalarda. adeletin bu mu dünya gibisinden..
Tabi ki dünyanın bir adelet sistemi falan yok güçlü olan kazanıyor ve hepimiz afrikadaki yoksul aç insanlar için aklımıza geldikçe üzülüyoruz lakin obezite zenginlikten ziyade fakirlikten kaynaklana bir hastalıkmış amerikada..
Evet durum türkiyede daha farklı çünkü burada sebze meyve fiyatları uygun eh deniz ürünlerininki de o kadar astronomik değil. Ve de hemen hemen her yerde marketler var, semt pazarları da ulaşılabilinir durumda. Fakat amerikada yoksul çocuklarin paraları fast fooda yetiyor ve öğle aralarında böyle şeyler yiyorlar. Ayrıca maddi durumu kötü olanlar spor yapabilme gibi bir ihtimal bulunmayan güvenlik açısından tehlikeli semtlerde yaşıyorlar.
Hatta böyle yerlerde çok çok az süpermarket bulunuyormuş. Bu nedenle en son fakir semtlerde süpermarket sayısını arttırmak için bilmemkaç milyon dolarlık girişim başlatılmış vs vs.
Bir de devlet mısır üretimi yapan çiftçileri destekliyormuş bu mısırlar da abur cubur dediğimiz junk foodların imalatında kullanılıyormuş.
Gel gör ki insanlar hala amerikadaki obezite haberlerine şöyle yorumlar yapıyor. Rabbleri onlara akıl fikir ihsan etsin ne diyelim :P

24 sesleniş:

Beyza Mollaahmetoğlu dedi ki...

Evet evet ya ben de şaşırmıştım baya bir hamburger almakla bir sebze almanın arasındaki farkın çokluğuna. Ve şunu da söylemeden geçemeyeceğim, o attığın resimdeki kadın gibi olsam.. O kadının yarısı gibi bile olsam.. Direk emo bir ölümle terk ederim buraları. ehehe. Ama şaka bir yana yazık yaaa. Yürüyemez ki insan öyle, insan insanlığını yaşayamaz ki.

coco-jelly dedi ki...

Yazık yaaa....üzüldüm valla:(

leon dedi ki...

hmm :)

Nora dedi ki...

Obezite gibi bir hastalık için oh olsun yorumunu ilk senden duydum. Çok zenginler çok yiyorlar ne alaka herkesin bir yeme kapasitesi vardır. Bu bir hastalık farkında mısınız bilmiyorum.

Pink Freud dedi ki...

Beyza; evet haklısın burada sebzeler bi hamburgerden çok çok daha ucuz yani ben de şaşırmıştım acaba cennet vatanım deyimi burdan mı geliyor falan diye :D ama benim dikkat çekmek istediğim şey resimden ziyade yazının altındaki absürd yorumdu

coco-jelly; ben de ya resmen insanlar sebze meyve yiyemiyormuş parasızlıktan :/

Leon; hmmm ya :D

Pink Freud dedi ki...

Nora; O senin cahilliğin tatlım :D türk halkını kastederek 1. çoğul şahıs eki kullandım. Sen hiç gözlem yapmaz mısın otobüsteki insanları falan dinlemez misin :D
Herkesin bir yeme kapasitesi vardır da obezite için en unscientific açıklama yani :D

Nora dedi ki...

Pink Freud sen benim demek istediğimi anlamamışsın. Öncelikle ben senin izleyicinim, blogunun bir ziyaretçisiyim ve yazılarını da takip ediyorum. Ve yorum yazıyorum ama sen hiç eleştiri kaldıramıyorsun ki bana hakaret etmişsin. Ama ben senin seviyene inmeyeceğim. Sana hakaret etmiyorum ve kınamıyorum. Türk halkından bahsederken öncelikle T harfini büyük yaz. Ben zenginlikle obezite arasında kurduğun bağlantıyı kastettim yeme kapasitesi derken. Çok paran olması midenin kapasitesinden fazla yiyebileceğin anlamına gelseydi bütün zenginler obez olurdu. Ben senin kurduğun bağlantının alakasız olduğunu söyledim sadece. Ama sen yorum yazabileceğim kapasitede bir insan değilsin bunu malesef yeni anlıyorum.

Pink Freud dedi ki...

Imm şöyle diyelim zeki eleştirileri önemsiyorum ve izleyici sayım artsın diye yapay nezaket göstermiyorum :D
türk halkı yazmama takılıyorsun da amerika yazmama neden takılmıyorsun ah seni küçük faşist:P
Şimdi bilimsel kısmı hiç açıklayasım yok :/
Bahsettiğin bağlantıyı ben kurmadım neden anlamamakta ısrar ediyorsun cınım?:D
Evet bence de yorum yazabileceğin kapasitede bir insan değilim:D

Nora dedi ki...

Sen parayla obezite arasında kurduğun bağlantının bu postunla çürüdüğünü fark etmişsindir. Dolayısıyla senin getirdiğin yorum da pek zekice değilmiş bunu da fark etmişsindir. Ben senden yapay nezaket beklemiyorum sadece seni okuyup yorum bırakan birine saygı gösterecek, en azından hakaret etmeyecek biri olduğunu düşünüyordum. Obez olanları zengin sanıp oh olsun diyerek kurduğun bağlantıyı kurmadığını mı iddia ediyorsun ? Ayrıca kendi ülkenin kendi milletinin en azından baş harfinin büyük yazılması kendine duyduğun saygıyla alakalıdır faşistlikle alakalı değildir. Hala küçük faşist gibi sözlerle hakaret etmeye devam ediyorsun. Ve kendi alanında kendi seviyeni düşürüyorsun.

Pink Freud dedi ki...

Kendimi değil türk halkını kastediyorum diyorum baş harfini büyük yazdırmaya çalıştırdığın halkı biraz analiz etsen anlıcaksın.
Ayrıca saygı duyacağım bir okurum olsaydın benim böyle bir cümle söylemeyeceğimi bilip bodozlama dalmazdın..

Nora dedi ki...

Pink Freud, eğer benim yanlış anladığım bir şey varsa, bana cahil demeden önce yanlış anlamışsın diyebilirdin. Saygı duymadığın belli. Ben beni okumaya zaman ayıran herkese en azından hakaret etmeyecek kadar saygı duyarım. Ama bu önce kendine saygı duymayı gerektirir. Seni, daha fazla cevap vermeye değer görmüyorum.

Pink Freud dedi ki...

Ben herkese saygı duymuyorum özellikle de senin gibi konuyu daha anlayamadığı veya yanlış anladığı halde ne alakassı varr farkındamısınız bu bir hastalıkk şeklinde yorum yapanlara. Yani bilmişlik yapıp atıp tutanlara.
Kendini nasıl da mağdur durumuna sokuverdin önce yaptığın ilk yorumun kabalığına bak. Asıl orada sen herkesi cahillikle suçluyorsun ah evet çok biliyorsun.
Ve sen başka bir bloggera yaptığın yoruma nezaket göstermek zorundasın bu ne be hep çifte standart?

byvayet dedi ki...

tartışmayı gülerek okuyorum :D aranıuzdaki zamazingo beni ilgilendirmez de şu "t" konusuna hakikaten takıldım.hiç kimse atatürk veya sikimsonik türk halkına ve ülkesine saygı duymak,sevmek zorunda değildir.sırf orada doğduk diye bir ülkeyi sahiplenmek ve sevmek çok büyük bi cahillik ve maalesef "ayamamışlık" durumudur.küçük faşiste hakaret diyorsun ama dünyanın en aşağılık ve cahilane duygusu olan milliyetçilik,böyle böyle milletin yazımlarına karışmaktan kendini alıkoyamamak la başlar. kusura bakma ama gerçekten küçük faşistsin hayatım.

not:pinkfreud un avukatı değilim,tanımam etmem.milliyetçiliğe dayanamayan,nefret eden,add önünden geçerken kusmuğu gelen biri olarak yazdım.

Pink Freud dedi ki...

Byvayet; noraya(aa bas harfi kucuk yazdım.p) senin icin yorum yaptım sayılır. Biraz da eğlenmek istedim ama ne yalan söyleyeyim :D geçenlerde bir konuşmamızda yorum yapan insanlara cevap vermek yerine saygısız davraniyorsun dikkate almıyormuş gibi yapıyorsun falan demistin. Ama gerçekten bazı insanların fikirlerini saygı duymaya deger olarak görmüyorum. Normal hayatımda bile saçma sapan seyleri dinlemek zorunda kalmamak icin insanlardan kaçıyorum, surekli kendimce yanlış düzeltmek ama o isin asli boyle sen bir de söyle dusun demek istemiyorum. Diyemem de zaten çünkü fazla garip biri oldugum düşünülür. Cevremdekilerle farklı beyinlerin insanlariyiz ne anlatabilirim ki? Ayni cümleyi bambaşka sekillerde yorumlar birbirinden alakasız cikarimlar yaparız. Ve benim insanlara bildiklerimi öğretmek gibi bir misyonum yok. noranin yazılarını okuduğumda kendi ortaokuldaki halimi anımsıyorum bu kadar milliyetçi olmasam da neyse ve o yıllardaki benle hic muhattap olmak istemiyorum. Bak gene bir post konusu cikti insanın baskalarını küçümsemedi kendi kotu hallerine beslediği kotu duyguları yansıtır çoğunlukla

Pink Freud dedi ki...

Kucumsemesi*

byvayet dedi ki...

yok ben saygısızlıkla ilgili bi şey dememiştim.saygısızlık veya saygı kavramı insandan insana o kadar değişir ki..
son söylediğinde haklısın evet ama yine de genelleme yapmamak lazım.dönüp baktığım da hayatımda hiç milliyetçi olduğum bir dönem olmadı,bununla ilgili bir travmam da yok.ama gerçekten tahammül edemiyorum ve en çok savaştığım şeylerden bi tanesi bu konu.. ne yazık ki hiç kimseyi değiştiremiyoruz çünkü öyle kilitlenmiş ki beyinleri ve gözlükleri.. yapabileceğim tek şey ileride çocuklarım olursa onları faşist ve milliyetçi yetiştirmemek ve benim gibi düşünenlerle birlik olmak. başka yapacak hiç bir şey yok.ideolojik konularda romantik biri değilim.maalesef hep böyleydi ve böyle de kalacak.değiştirebileceğimiz,iyileştirebileceğimiz sadece kendimiz ve henüz "hamur" olan çocuklarımız.

Pink Freud dedi ki...

Evet ben de tamamen bir ihtimale bağlamamak için çoğunlukla dedim.
Milliyetçilik(zaten hiçbir zaman türkler uludur gibi şeylere inanmadım da 12 13 yaşlarındayken düşündüğüm yani çocukken bilinçaltıma yerleştirilenler mesela;soykırım meselesinde %100 türklerin haklı olduğu. Ermeniler yalan söylüyorlar diye sevmezdim şimdiyse kim kimi katletti bilmek istemiyorum fark etmez de hangi ırk çok masumsa sanki, hiçbir şey değişmeyecek insanların vahşilikten hoşlanan egoist olmaları hariç.. ayrıca türk halkı sürekli kendini mağdur görüyor sanki zamanında sadece biz türkler savaşmışız biz ihanete uğramışız)sadece bir örnek burada asıl söylemek istediğim şey bana dikte edilen şeyleri değerlendirmeden kabul etmek e tabi o yaşta kapsamlı soyut düşünemiyorsun ama koca koca üniversiteye giden insanlar benim o yaşında bile inanmadığım şeyleri savunuyorlar çok şey bildiklerini sanarak. Oysa çokbilmişlik yapmak tamamen cahil işi.

byvayet dedi ki...

aa olur mu "kutsal" düşünceler onlar sorgulanır mı? azınlıklar konusu ya hakikaten en hassas olduğum ve ilgilendiğim konulardan ağzımı açmayım şimdi

Pink Freud dedi ki...

Bence kendi blogunu açmalısın artık :D Biz de azınlığız pomak diye de bir etnik köken var ama asimile olduk pomakça konuşabilen son birey dedemmiş :P

byvayet dedi ki...

evet pomakları biliyorum.bende torbeşim.yani osmanlı tarafından zoerla asimile edimiş müslüman olmuş makedonlar.yani babam(lanet olası babam) öyle.annem melezdir.ama tüm bunlar azınlıktan sayılmıyor aslında.mesele din meselesi.tarihçim(en sevdiğim insanlardandır hayatımda) bir laz veya bir muhacır laz bakkal(zaten ünlü) veya yugoslav bakkal açabilir.ama bir alevi alevi bakkal açamaz demişti. blog konusunda da bilemiyorum açsam mı açmasam mı? daha fazla gömülmek istemiyorum sanal dünyaya.ve takipçi meselesini çözemedim hala yeni blog açan var mı acaba diyer dolananlar mı var? :D

Pink Freud dedi ki...

Evet biliyorum pomaklar için de aynısı deniliyor zorla müslüman yapılmışlar falan mesele sadece din meselesi de değil ya sünni müslüman bir kürt de kürt bakkal açamaz mesela :/

byvayet dedi ki...

ya kürt konusu feci zaten kürtler tabi açamaz.hrant hakkında bir şey okumuştum kızları delal dink doğduğunda,o dönemde ermeni kelimesi hakaret olarak kullanılıyormuş.tıpkı bugün kürt kelimesinin kullanıldığı gibi.(gerçi ermeni de hala öyle ama kürt daha keskin ve yaygın)onlar da kızımız aşağılanmasın ilk bakışta ermeni olduğu anlaşılmasın diye kürt ismi olan "delal" i vermişler... :) :/
ne kadar acı ve ironik...

Pink Freud dedi ki...

Hmm hadi ya ermeni diye hakaret edildiğini duymadım hiç. Kıro erkekler için kürt diye dalga geçilir ama :/ gerçi kıro zaten kürtçede delikanlı demekti sanırım.
Kürtçe değil de sıradan ayşe merve falan koysalarmış? ironi olsun diye mi kürtçe yoksa aşağılanmasın diye mi muallakta kaldı:s

byvayet dedi ki...

şimdi ironi olsun diye koyamazlar o dönem kürt aşağılamak için kullanılmıyor.bugün ironik olmuş demek istedim.rakel dink(hrant ın eşi) istanbullu değil.doğuda bir şehirden şimdi unuttum.kürtlerle büyümüş vesairre.ayrıca ben de ermeni olsam beni aşağılayan,ezen,çoğunluk olan etnik grupların isimlerini değil,yine ezilen,azınlık olan etnik grupların isimlerini veririm çocuğuma.(gerçi ben isimleri ırk,etnik,ülke olarak ayırmıyorum) ama dediğim gibi pek çok kirkor isimli rum,despina isimli yahudi bulabilirsin türkiye de.